Nieuws Actueel

Beurzen boeken stevige winst

Van onze redactie 3 februari 2015

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,1 procent hoger op 455,82 punten. De MidKap ging 0,6 procent omhoog naar 672,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,6 tot 1,4 procent.

De hoofdindex in Athene steeg ruim 11 procent. De nieuwe Griekse regering heeft haar eis voor een kwijtschelding van Europese schulden ingetrokken en stelt nu een omruil van bestaande staatsobligaties voor nieuwe soorten leningen voor. Daarmee zouden de verplichtingen van Griekenland worden verlicht, zonder dat van een officiële afschrijving hoeft te worden gesproken.

Shell

Oliebedrijf Shell stond in de bovenste regionen van de AEX met een winst van bijna 5 procent. Dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore won 3,5 procent. Beleggers reageerden op de olieprijzen, die voor de vierde achtereenvolgende dag stegen. Kenners schrijven die ontwikkeling onder meer toe aan een grote staking in de Amerikaanse oliesector. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 50,87 dollar. Een vat Brentolie werd 2,5 procent duurder op 56,15 dollar.

In Londen liftte olieconcern BP met een winst van bijna 3 procent mee op de stijgende olieprijzen. De Britse oliereus had in het vierde kwartaal nog veel last van de fors gedaalde prijzen, zo bleek dinsdag.

Altice

Altice voerde de AEX aan met een plus van 5 procent. Bestuurders van het Franse kabelbedrijf kopen in totaal 4,4 miljoen aandelen van hun eigen bedrijf van Carlyle Cable Investments.

Ook financiële bedrijven deden het goed. ING, Delta Lloyd en Aegon eindigden 2,5 tot 3,5 procent in de plus. Staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam wonnen ruim 4 procent.

TNT

TNT zakte 1,5 procent na een waarschuwing voor een lager resultaat in 2014. Volgens analisten van Petercam is het de tweede keer in een halfjaar tijd dat het koeriersbedrijf beleggers teleurstelt.

Het optimisme over de Grieken stuwde de euro. De Europese eenheidsmunt steeg naar 1,1470 dollar, tegen 1,1345 dollar bij het slot van de beurzen op maandag.