Nieuws Actueel

Beurzen dieper in het rood

Van onze redactie 17 april 2015

Image 4862180

"De onduidelijkheid rond Griekenland wordt aangegrepen om wat gas terug te nemen. Op zich is dat niet zo vreemd aangezien de AEX dit jaar al met zo'n 20 procent is gestegen. Beleggers willen nu eerst weten of de hoge waarderingen van sommige bedrijven worden gerechtvaardigd door de kwartaalresultaten", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 2 procent lager op 494,34 punten. De hoofdindex van Beursplein 5 stond daarmee voor het eerst sinds 8 april weer onder de 500 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 766,13 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 1,5 en 1,9 procent. De Londense FTSE zakte 0,6 procent.

Dalers Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Grootste dalers waren financieel concern ING en het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met verliezen van 3,9 en 3,5 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal zakte 3 procent na een adviesverlaging door Exane.

In de MidKap stonden uitzender USG People en roestvrijstaalmaker Aperam onderaan met minnen van ruim 4 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos volgde met een verlies van 3,7 procent. Beleggers namen wat winst na de sterke koersstijging van het aandeel in de afgelopen twee handelsdagen. Navigatiebedrijf TomTom was de enige stijger met een winst van meer dan 2 procent.

Euro In Zürich zakte Nestlé 0,1 procent. Het Zwitserse levensmiddelenbedrijf, bekend van onder meer Nespresso en Kitkat, behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een licht hogere omzet. Het bedrijf had wel last van negatieve wisselkoerseffecten door de dure Zwitserse frank.

Hotelexploitant Accor daalde in Parijs 0,3 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. Het Franse moederbedrijf van de ketens Sofitel, Novotel en Ibis boekte in het eerste kwartaal meer omzet dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,0839 dollar waard, tegen 1,0740 dollar bij het sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 56,23 dollar. Een vat Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 63,51 dollar.