Nieuws Actueel

Beurzen doen stap terug

Van onze redactie 4 februari 2015

,,De beurzen bewegen mee met de olieprijzen en die gaan na de recente opleving weer omlaag. De markten zijn in een korte tijd ook wel flink opgeveerd en we hikken nu een beetje tegen de hoogtepunten aan. Verder is men benieuwd hoe het politieke spel rond de Griekse schuldenkwestie zich gaat voltrekken", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent lager op 452,34 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 671,47 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,2 tot 0,6 procent.

KPN

KPN was koploper in de AEX met een plus van bijna 2 procent. Het telecomconcern heeft het volgens marktkenners in het vierde kwartaal beter gedaan dan verwacht, maar de resultaten tonen wel aan dat de markt nog steeds zwaar is.

SBM Offshore, dat nabeurs de resultaten bekendmaakt, was de grootste daler in de AEX met een verlies van ruim 4 procent. Volgens Vrij Nederland heeft de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie in de afgelopen jaren bewust feiten achtergehouden over corruptie binnen het bedrijf.

Bols

Drankenproducent Lucas Bols kende een succesvolle terugkeer naar de beurs. Het aandeel van het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh noteerde op 16,20 euro, tegen een introductiekoers van 15,75 euro.

In Parijs werd LVMH ruim 5 procent meer waard. De Franse producent van luxegoederen heeft zijn verkopen vorig jaar weten op te voeren naar nieuwe recordniveaus. De Duitse lampenfabrikant Osram klom 2,7 procent in Frankfurt na beter dan verwachte resultaten.

De euro was 1,1438 dollar waard, tegen 1,1470 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 3 procent naar 51,51 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper en kostte 56,78 dollar per vat.