Nieuws Actueel

Beurzen doen stapje terug

Van onze redactie 8 december 2014

,,We gaan iets achteruit, maar dat is een normale reactie van een markt die in de afgelopen tijd hard is gestegen. Het lijkt zeker geen einde van de opgaande beweging te zijn. Voor de rest speelt er niet veel en is er weinig nieuws aan het bedrijvenfront", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 429,59 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 640,17 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,7 procent in.

Recessie

De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent. In Duitsland bleek dat de productie in de industrie in oktober met 0,2 procent is gegroeid, terwijl er werd gerekend op een toename met 0,4 procent. Eerder op de ochtend bleek al dat de Japanse recessie dieper is dan gevreesd. Ook viel de Chinese exportgroei tegen.

In de AEX was Fugro de sterkste daler met een min van 2,9 procent. De dienstverlener aan de oliesector bleef last houden van de dalende olieprijs. Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste stijger met een plus van 0,6 procent.

BAM

In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een winst van 4,7 procent na een adviesverhoging door KBC en een potentiële miljoenenopdracht in Ierland. Technisch diensverlener Imtech (plus 2,4 procent) profiteerde van een positief rapport van Rabobank. Air France-KLM stond onderaan met een min van 2,7 procent na een adviesverlaging door Nomura.

In Parijs verloor Saint-Gobain 5 procent. De Franse leverancier van bouwmaterialen wil een controlerend belang nemen in chemiegroep Sika voor zo'n 2,3 miljard euro en zijn glasverpakkingsdivisie Verallia verkopen.

De euro stond op 1,2258 dollar, tegen 1,2303 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 64,66 dollar. Brentolie zakte ruim 2 procent in prijs tot 67,63 dollar per vat.