Nieuws Actueel

Beurzen Europa op winst in rustige sessie

Van onze redactie 7 september 2015

Image 5219781

De AEX noteerde omstreeks 15.45 uur 0,5 procent hoger op 435,29 punten. De MidKap was met een verlies van 0,5 procent op 650,99 punten, de vreemde eend in de bijt. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,4 tot 0,6 procent.

Grootste stijgers in de AEX waren ING en kabelaar Altice met plussen van respectievelijk 1,4 en 1,2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan met een verlies van 1,6 procent.

Inverko

Op de lokale markt won Inverko meer dan 30 procent aan beurswaarde, en steeg daarmee naar 9 eurocent per aandeel. Het recyclingsbedrijf praat met diverse partijen over strategische samenwerking en het verwerven van een eventueel belang in de onderneming. Inverko meldde ook twee nieuwe contracten.

Het aandeel van machinebouwer Reesink kwam nauwelijks in beweging. Het bedrijf maakte bekend de overname van Agrometius te hebben afgerond. Reesink bereikte eind vorige maand een principe-overeenkomst over de overname van Agrometius, dat is gespecialiseerd in GPS-techniek en precisielandbouw. Een emissie om de overname te finacieren, ter waarde van 9,6 miljoen euro, werd eind vorige week afgerond.

Euro

Glencore won in Londen 7,3 procent. De mijnbouwer en grondstoffenhandelaar kondigde een pakket maatregelen aan om het vertrouwen van aandeelhouders te herstellen na de koersval dit jaar. Glencore wil onder meer zijn schuldenlast verlagen, nieuwe aandelen uitgeven, het dividend verlagen en onderdelen verkopen. Ook andere mijnbouwers in Londen deden het goed. Zo noteerde Antofagasta fors hoger (plus 7,4 procent) en ook Rio Tinto noteerde een bescheiden winst (plus 0,6 procent).

In Frankfurt noteerde Lufthansa een plus van 0,2 procent. De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Lufthansa heeft het al anderhalf jaar aan de stok met zijn piloten vanwege bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden.

De euro was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1120 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 45,23 dollar. Brentolie zakte 2 procent in prijs en kostte 48,62 dollar per vat.