Nieuws Actueel

Beurzen Europa op winst

Van onze redactie 7 oktober 2015

Image 5313864

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,8 procent hoger op 444,31 punten. De MidKap, die woensdag de twintigste verjaardag vierde, kreeg er 1 procent bij op 656,50 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt dikten tot 1,4 procent aan.

In Londen steeg SABMiller 0,5 procent. Het moederbedrijf van Grolsch vindt ook het nieuwe overnamebod van AB InBev te laag. De grootste bierbrouwer ter wereld schroefde zijn overnamebod op zijn Brits-Zuid-Afrikaanse rivaal op tot in totaal meer dan 92 miljard euro. SABMiller wees in de afgelopen weken al twee keer eerder een bod van AB InBev af. AB InBev won 1,1 procent in Brussel en branchegenoot Heineken daalde in Amsterdam 1,3 procent.

ArcelorMittal

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een plus van 11,6 procent. Sterkste daler was KPN met een verlies van 2,7 procent.

De olieprijs trekt verder aan en dat stuwt de oliegerelateerde bedrijven. In hun kielzog worden ook de andere grondstofbedrijven mee omhoog getrokken. Olieconcern Shell kreeg er 4 procent bij. Total won in Parijs 4,3 procent en in Londen won BP 3,6 procent. Ook mijnbouwers deden het goed, getuige winsten van Anglo American (plus 11,8 procent), Antofagasta (plus 10,8 procent) en Glencore (plus 10,6 procent).

Volkswagen

In Frankfurt won Volkswagen krap 8 procent. De Duitse autobouwer begint in januari met de aanpassingen van de sjoemelsoftware in dieselauto's. De terugroepactie duurt waarschijnlijk tot het einde van het jaar.

Tesco won 2,6 procent in Londen, hoewel het Britse supermarktbedrijf de halfjaarwinst ruimschoots zag halveren. Tesco had opnieuw last van de concurrentie van prijsvechters.

De euro was 1,1244 dollar waard, tegen 1,1265 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 49,38 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,9 procent meer op 52,85 dollar.