Nieuws Actueel

Beurzen Europa stevig in de plus

Van onze redactie 19 mei 2015

Image 4933948

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,5 procent hoger op 497,69 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 757,05 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,4 tot 1,5 procent. De hoofdindex in Athene klom 2 procent door speculatie op een spoedig akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters.

De opmerkingen van ECB-bestuurder Benoît Cœuré zorgden voor dalende rentes op de obligatiemarkten, waardoor het schuldpapier minder interessant wordt voor beleggers en zij hun geld steken in aandelen. De steun van de ECB is verder ook bedoeld om de Europese economie te stimuleren.

Delta Lloyd

Verder werd bekend dat de bouw van nieuwe woningen in de Verenigde Staten in april naar het hoogste niveau is gestegen sinds november 2007. De beurzen in New York lieten kort na aanvang een wisselend beeld zien, na de records van een dag eerder.

Delta Lloyd was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,1 procent, dankzij een positief handelsbericht van de verzekeraar. Informatieleverancier Reed Elsevier noteerde een winst van 2,8 procent, na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Levensmiddelenconcern Unilever won 1,6 procent, ondanks de aankondiging van het vertrek van financieel topman Jean-Marc Huët.

Euro

TomTom klom 11,3 procent. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het navigatiebedrijf zijn overeenkomst met de Amerikaanse technologiereus Apple heeft verlengd en uitgebreid. Ballast Nedam steeg ruim 14 procent in beurswaarde. De noodlijdende bouwer kondigde aan met een aantal buitenlandse partijen te praten over een fusie of overname.

De euro stond onder druk door de uitspraken van de ECB-bestuurder en was 1,1156 dollar waard, tegen 1,1352 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 58,48 dollar. Brent werd 1,8 procent goedkoper op 65,11 dollar.