Nieuws Actueel

Beurzen flink hoger richting banencijfer

Van onze redactie 2 oktober 2015

Image 5296691

,,Het valt op dit moment bijna niet meer te voorspellen welke kant de beurzen opgaan. Donderdag leek het ook een mooie dag te worden en zakten de markten uiteindelijk toch weg. Waarschijnlijk zijn het de gebruikelijke zenuwen voor het cijferseizoen", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De banengroei in de VS zal volgens de analist niet veel impact meer hebben. ,,Het gaat gewoon goed met de Amerikaanse arbeidsmarkt, alleen de lage participatiegraad en de lage inflatie baart de Fed nog zorgen", benadrukte Versteeg.

MidKap

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,8 procent hoger op 426,39 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 628,95 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,5 procent.

In de MidKap steeg Fagron 15 procent in beurswaarde. Fagron voert verkennende gesprekken met verschillende partijen die het bedrijf willen overnemen. Tegelijkertijd waarschuwde Fagron dat de omzet en het resultaat dit jaar lager zullen uitvallen dan eerder werd voorspeld.

AEX

Air France-KLM klom 2,1 procent. Het bestuur van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft de top van Air France toestemming gegeven om een alternatief herstructureringsplan door te voeren. De vakbonden zetten zich volgens Franse media schrap voor het verlies van duizenden arbeidsplaatsen.

Sterkste stijgers in de AEX waren de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd met winsten van ruim 3 procent. Pakketvervoerder TNT, die wordt overgenomen door het Amerikaanse FedEx, was de enige daler met een min van 0,3 procent.

De euro was 1,1166 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 45,36 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 48 dollar per vat.

EPA