Nieuws Actueel

Beurzen hoger dankzij China en cijfers

Van onze redactie 19 oktober 2015

Image 5353652

De AEX sloot 0,3 procent hoger op 449,31 punten en de MidKap ging 0,7 procent vooruit tot 669,44 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs beëindigden de dag respectievelijk 0,6 procent hoger en nagenoeg onveranderd, terwijl de Londense graadmeter 0,5 procent daalde.

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 6,9 procent. Dat cijfer was weliswaar een fractie hoger dan economen in doorsnee hadden voorzien, maar het is ook de laagste groei sinds 2009. Volgens handelaren speculeren beleggers er dan ook op dat Peking met meer steunmaatregelen komt.

Danone

Danone en Metro gaven steun aan de hande. Danone, het Franse moederbedrijf van merken als Activia, Evian en Danoontje, zag de omzet in het derde kwartaal sterker groeien dan verwacht. Het bedrijf was een van de uitblinkers in Parijs met een koerswinst van 2 procent. Metro, het Duitse bedrijf achter Makro, Media Markt en Saturn verwacht een goede kerstperiode te zullen beleven. Metro werd in Frankfurt 2,5 procent meer waard.

De absolute smaakmaker op de Duitse aandelenmarkt was geldautomatenfabrikant Wincor Nixdorf, dat zijn beurswaarde met 17,1 procent zag stijgen nadat de Amerikaanse branchegenoot een overnamebod aankondigde. Deutsche Bank klom 3,7 procent. De grootste bank van Duitsland neemt haar organisatie op de schop en wil de zakenbankactiviteiten opsplitsen.

Shell had, evenals BP en Total, last van een flinke daling van de olieprijzen. Het olieconcern sloot 1,5 procent lager, terwijl BP en Total tot 1,8 procent inleverden. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,4 procent tot 46,11 dollar. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 48,82 dollar per vat. Tegenvallende kwartaalresultaten van de Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gassector Halliburton kwamen het sentiment ten aanzien van de olieconcerns evenmin ten goede.