Nieuws Actueel

Beurzen hoger dankzij oliebedrijven

Van onze redactie 15 december 2014

,,De markt gaat weer wat omhoog na het flinke koersverlies van vorige week. De olieprijs herstelt wat door de problemen in Libië en de oliebedrijven veren daardoor op. De stemming blijft echter zeer grillig en de opleving van de olieprijs is waarschijnlijk slechts tijdelijk van aard", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 408,14 punten. De MidKap steeg ook 0,5 procent, tot 624,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,5 tot 0,7 procent vooruit.

TNT Express

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een plus van 3,4 procent. Olieconcern Shell volgde met een winst van bijna 2 procent. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore behoorden ook tot de sterkste stijgers, met winsten van 1,5 procent. Elders in Europa stegen de grote olieproducenten BP en Total meer dan 1 procent.

Het egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI was samen met DSM de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 0,6 procent. In de MidKap sloot detacheerder Brunel de rij met een min van 1,6 procent. Koploper was bouwbedrijf BAM met een plus van 4,8 procent.

CGG

In Parijs ging CGG ruim 30 procent onderuit. Technip ziet af van een overname van CGG, een Franse branchegenoot van bodemonderzoeker Fugro. Technip, de grootste dienstverlener aan de olie- en gasindustrie van Europa, klom bijna 6 procent in de Parijse CAC40-index.

In Stockholm won Hennes & Mauritz (H&M) 0,4 procent. De Zweedse kledingwinkelketen boekte in het afgelopen kwartaal flink meer omzet dan een jaar eerder.

De euro was 1,2425 dollar waard, tegen 1,2480 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 58,17 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 62,53 dollar.