Nieuws Actueel

Beurzen hopen op Griekse deal

Lotte Grimberg 18 februari 2015

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdagochtend eensgezind omhoog. Berichten dat Griekenland toch akkoord gaat met een verlenging van het bestaande hulpprogramma zorgden voor optimisme. Ook werd uitgekeken naar de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed).

Donkere Griekse wolk"De donkere Griekse wolk die boven de markt hangt lijkt over te drijven en het vertrouwen dat de eurozone bij elkaar blijft neemt toe. Voor de rest is het beeld op de beurzen niet veranderd. Onderliggend blijft de stemming goed. Economisch gezien gaat het redelijk en de rente blijft laag", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 466,79 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 695,89 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen 0,5 en 0,8 procent vooruit. De beurs in Londen noteerde vlak. De hoofdindex in Athene won 1,3 procent.

Sterkste stijgerWolters Kluwer was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 5 procent. De informatieleverancier heeft zijn winst vorig jaar licht zien groeien en voorziet een verdere stijging in 2015. Ook gaat Wolters Kluwer dit jaar eigen aandelen inkopen. Speciaalchemiebedrijf DSM stond onderaan met een min van 1,4 procent.

UitkopenAltice won 1,8 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelbedrijf wil samen met dochterbedrijf Numéricable het Franse mediaconcern Vivendi uitkopen uit telefoonbedrijf Numéricable-SFR. Het bedrijf biedt 4 miljard euro voor het belang van 20 procent dat Vivendi (plus 1 procent) nog heeft.

In Parijs steeg PSA Peugeot Cirtoën 3,5 procent. De Franse autoproducent boekte in 2014 voor het eerst in drie jaar weer winst. De Franse bank Crédit Agricole klom meer dan 6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

BierbrouwerIn Kopenhagen daalde Carlsberg ruim 3 procent na tegenvallende kwartaalresultaten. De Deense bierbrouwer benoemde tevens Cees 't Hart tot nieuwe topman. De Nederlander komt over van zuivelconcern FrieslandCampina.

De euro noteerde vrijwel ongewijzigd op 1,1390 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 52,81 dollar. Brentolie zakte 1,7 procent in prijs, tot 61,50 dollar per vat.