Nieuws Actueel

Beurzen hopen op meer steun

Van onze redactie 23 oktober 2015

Image 5366185

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,2 procent hoger op 463,36 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 690,92 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 1,4 procent aan.

Grootste stijgers in de AEX waren elektronicabedrijf Philips, telecomconcern KPN en chipmachinemaker ASML met winsten van meer dan 2 procent. Staalproducent ArcelorMittal was de enige daler met een min van 0,7 procent, verzekeraar Delta Lloyd stond vlak.

TMG

Bij de kleinere bedrijven zakte Telegraaf Media Groep (TMG) 0,7 procent. Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf zag zijn kwartaalresultaat opnieuw dalen door de aanhoudende afname van de inkomsten uit advertenties.

In Kopenhagen zakte het Deense industriële conglomeraat A.P. Møller-Maersk ruim 8 procent na een winstwaarschuwing. Volvo won 0,6 procent in Stockholm. De vrachtwagenmaker bracht in het afgelopen kwartaal in de VS en Europa meer trucks aan de man. Ook het Zweedse witgoedbedrijf Electrolux (plus 0,4 procent) verkocht meer apparaten in de VS en Europa. Telecomapparatuurmaker Ericsson zakte 7,7 procent na tegenvallende resultaten.

Cable & Wireless

In Londen was Cable & Wireless een opvallende winnaar met een plus van 9 procent. Liberty Global, het moederbedrijf van kabelaar Ziggo, bevestigde gesprekken te voeren om het bedrijf in te lijven. TalkTalk ging 7 procent onderuit na een digitale inbraak bij het Britse telecombedrijf.

De euro was 1,1130 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 45,33 dollar. Brentolie steeg 0,7 procent in prijs en kostte 48,40 dollar per vat.