Nieuws Actueel

Beurzen hopen op steun ECB

Van onze redactie 7 januari 2015

,,De beurzen reageren positief op de inflatiecijfers. Alles wat op een nieuw steunprogramma van de ECB wijst valt goed bij beleggers. De eurozone laat nog altijd een gemengd beeld zien. In Italië staat de werkloosheid op een recordniveau, terwijl die in Duitsland is gezakt naar het laagste niveau ooit. Alles draait dan ook om de hamvraag of Noord-Europa bereid is de gaten in Zuid-Europa te vullen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent hoger op 412,52 punten. De MidKap won ook 1 procent, tot 633,92 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1 procent.

Prijspeil

Op macro-economisch vlak bleek dat het prijspeil in de eurozone in december voor het eerst in ruim vijf jaar is gedaald. De negatieve inflatie voedt de vrees voor deflatie, een langere periode met prijsdalingen die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie.

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT met een winst van 3 procent. Baggeraar Boskalis en speciaalchemiebedrijf DSM hadden te kampen met adviesverlagingen en stonden onderaan met minnen van rond 1,7 procent.

Euro

Sainsbury daalde in Londen 0,9 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. De Britse supermarktketen heeft in het afgelopen kwartaal de verkoop bij winkels die langer dan een jaar geopend zijn verder zien dalen.

De euro was 1,1863 dollar waard, tegen 1,1935 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 47,75 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 50,85 dollar per vat. Eerder op de ochtend zakte de prijs van Brentolie voor het eerst sinds april 2009 onder de 50 dollar per vat.