Nieuws Actueel

Beurzen houden feeststemming vast

Van onze redactie 22 december 2014

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent in de plus op 421,58 punten. De MidKap steeg ook 0,8 procent naar 632,71 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,3 tot 0,8 procent.

Delta LoydDelta Lloyd leverde 3,5 procent in. De verzekeraar meldde voorbeurs een rechtszaak aan te spannen tegen DNB. Die legde een boete van bijna 23 miljoen euro op aan Delta Lloyd, omdat het bedrijf onjuist zou hebben gehandeld in de periode rondom de invoering van nieuwe rekenregels. Daarnaast vindt de toezichthouder dat financieel directeur Emiel Roozen moet worden vervangen.

De Nederlandsche Bank (DNB) legde de verzekeraar een miljoenenboete op en eist dat de financieel directeur komend jaar vertrekt.

AlticeKoploper in de AEX-index was nieuwkomer Altice. De internationaal actieve kabelexploitant, die Ziggo vervangt in de hoofdindex van het Damrak, werd 5,1 procent meer waard. Ook bouw- en kunstmestbedrijf OCI en chipmachinefabrikant ASML deden het met winsten van meer dan 2 procent goed.

Bouwer BAM was de grootste stijger in de MidKap met een koerswinst van 4,3 procent. Vrijdag bleek dat investeerder Aat van Herk zijn belang in BAM heeft vergroot van 10 naar 13 procent. Air France-KLM sloot de rij met een min van 2,8 procent.

MacintoshBij de kleinere fondsen was de feeststemming voor Macintosh ver te zoeken. Het winkelbedrijf verloor 16,7 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf bevestigde, naar aanleiding van een via De Telegraaf uitgelekte interne mail, dat de omzet bij schoenenketens Invito en Manfield achterloopt op de begroting.

De prijs van een vat Brentolie zakte met 1,4 procent naar 59,99 dollar. Amerikaanse olie werd 3 procent goedkoper op 55,40 dollar per vat. De euro werd voor 1,2259 dollar verhandeld, tegen 1,2227 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.