Nieuws Actueel

Beurzen houden verlies beperkt

Van onze redactie 26 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent lager op 453,64 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 659,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,4 procent in. De beurs in Athene verloor 0,5 procent.

Griekenland heeft zich zondag uitgesproken tegen het strenge bezuinigingsbeleid. Syriza werd de grootste tijdens de verkiezingen, maar haalde nipt geen absolute meerderheid in het Griekse parlement. Dat Syriza heeft gewonnen is een schrikbeeld voor de EU, omdat de partij alle afspraken over bezuinigingen op de helling wil zetten.

ArcelorMittal

Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een min van 2 procent. Baggeraar Boskalis stond bovenaan met een winst van 1,7 procent na een adviesverhoging door ING.

Op de lokale markt steeg HAL 0,6 procent. De investeerder brengt zijn optiekdochter GrandVision op 6 februari naar de beurs. De introductieprijs ligt tussen 17,50 en 21,50 euro per aandeel. Dat betekent een marktwaardering van 4,4 miljard euro tot 5,4 miljard euro voor GrandVision.

Delhaize

Delhaize won ruim 5 procent in Brussel. De Belgische branchegenoot van Ahold heeft ook in het vierde kwartaal van vorig jaar geprofiteerd van groei in de Verenigde Staten. Daarmee kon de afname van de opbrengsten in België opnieuw worden gecompenseerd.

In Dublin klom Aer Lingus 3 procent. Het bestuur van de Ierse luchtvaartmaatschappij heeft een nieuw overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, in overweging genomen. Aer Lingus wees al twee eerdere overnamepogingen van IAG af.

De euro was 1,1232 dollar waard, tegen 1,1283 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 45,12 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 48,23 dollar per vat.