Nieuws Actueel

Beurzen houden verliezen beperkt

Van onze redactie 5 februari 2015

,,Beleggers zijn een beetje immuun geworden voor de Griekse schuldenproblematiek", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 453,72 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 674,55 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden 0,1 tot 0,5 procent lager.

Griekenland

De hoofdindex in Athene ging ruim 5 procent onderuit. Vooral de Griekse banken kelderden daar in waarde. Het besluit van de ECB maakt het voor banken in het land veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de centrale bank.

SBM Offshore behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 2 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet vorig jaar met 5 procent toenemen. Het concern, dat veel last heeft van de dalende olieprijs, verwacht echter dat de opbrengsten dit jaar dalen.

BNP Paribas

In Parijs daalde BNP Paribas meer dan 4 procent. De grootste bank van Frankrijk heeft in 2014 een fors lagere nettowinst behaald, vanwege een miljardenboete van de Amerikaanse autoriteiten voor het schenden van handelssancties tegen landen als Iran en Cuba.

Sanofi klom ruim 2 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Franse farmaceut. In Londen steeg BT Group meer dan 4 procent. Het Britse telecombedrijf neemt de aanbieder van mobiele telefonie EE over voor omgerekend bijna 17 miljard euro.

De euro was 1,1391 dollar waard, tegen 1,1420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De olieprijzen herstelden wat na de koersval van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 49,13 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,8 procent tot 55,11 dollar per vat.