Nieuws Actueel

Beurzen houden winst vast

Lotte Grimberg 9 september 2015

Image 4848634

De Europese beurzen stonden woensdag in de middaghandel op forse winst. Stevige koerswinsten in Tokio en de aanhoudende rally op Wall Street steunden de handel. In Amsterdam kelderde Ballast Nedam echter na een verlaging van het overnamebod op het bouwbedrijf.

De Amsterdamse AEX-index 5 noteerde rond 15.50 uur 2,4 procent hoger op 449,70 punten. De MidKap dikte 1,3 procent aan tot 664,20 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,6 procent vooruit. In Tokio sloot de Nikkei eerder op de dag bijna 8 procent in de plus. Dat was de sterkste dagwinst sinds oktober 2008.

LijdenBallast Nedam verloor driekwart van zijn beurswaarde, tot 38 eurocent per aandeel. Het Turkse Renaissance Construction verlaagde zijn bod als gevolg van extra verliezen die Ballast verwacht te lijden naar 0,30 euro, van 1,55 euro per aandeel.

In de AEX stonden alle 25 fondsen op winst. Lijstaanvoerder was kabelbedrijf Altice met een plus van ruim 5 procent. Verzekeraar Aegon en verfproducent AkzoNobel volgden met winsten van bijna 4 procent. Heineken werd ruim 3 procent meer waard.

MalaiseIn de MidKap zette de malaise van Ballast Nedam de koers van branchegenoot BAM onder druk. Het bouwbedrijf was een van de weinige verliezers met een min van ruim 2 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD leverde meer dan 3 procent in, na de melding dat investeerder Bain 4 miljoen aandelen IMCD heeft verkocht.

In Dublin klom Ryanair 6 procent. De Ierse prijsvechter verhoogde opnieuw zijn winstprognose voor het lopende boekjaar.

Zware klappenOok de grondstofbedrijven die onlangs zware klappen hebben gekregen door de vrees voor een zwakkere vraag uit China, werden opgepikt. In Londen stegen de mijnbouwers Rio Tinto en BHP Billiton 4 tot 5 procent.

De euro was 1,1145 dollar waard, tegen 1,1185 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 45,46 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,9 procent tot 49,08 dollar per vat.