Nieuws Actueel

Beurzen in afwachting Fed-besluit

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4813176

,,We zitten met z'n allen te wachten op wat centralebankpresident Janet Yellen straks gaat zeggen. De markt hoopt op meer duidelijkheid over wanneer de rente in de VS omhoog gaat. Tot nu toe heeft de Fed aangegeven ,,geduldig" te zijn met een renteverhoging en men is benieuwd of dat nog steeds het geval is", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 493,61 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 745,44 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,3 en 0,9 procent. De Londense FTSE steeg 0,7 procent.

Ballast Nedam Bij de kleinere bedrijven raakte Ballast Nedam 13 procent aan beurswaarde kwijt. Het bouwbedrijf zit nog steeds in zeer zwaar weer en gaf aan dat het verlies over 2014 nog groter is dan eerder al werd verwacht.

SBM Offshore was koploper in de AEX met een plus van bijna 7 procent. De voorlopige overeenkomst van de dienstverlener aan de olie-en gasindustrie met de onderzoekers in het Braziliaanse corruptieschandaal is volgens analisten goed nieuws voor het bedrijf.

Midkap In de MidKap werden de jaarcijfers van Imtech (plus 7,8 procent) goed ontvangen. De technisch dienstverlener, die nog altijd de gevolgen van een groot boekhoudschandaal verwerkt, eindigde afgelopen jaar opnieuw diep in de rode cijfers, maar het verlies was wel een vijfde kleiner dan in 2013.

In Madrid won Inditex bijna 3 procent. Het Spaanse moederbedrijf van kledingketen Zara profiteerde afgelopen boekjaar van de opening van meer winkels en zag de winst toenemen. Ook in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar deed het bedrijf goede zaken.

De euro stond woensdagochtend op 1,0630 dollar, tegen 1,0595 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,8 procent tot 42,20 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 52,96 dollar per vat.