Nieuws Actueel

Beurzen in greep Griekse crisis

Van onze redactie 16 juni 2015

Image 5005641

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 467,87 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 698,12 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,5 en 0,8 procent.

De DAX in Frankfurt ging 1,1 procent achteruit, nadat was gebleken dat het vertrouwen van Duitse beleggers in juni verder is gedaald door de aanhoudende onrust rond Griekenland. De hoofdindex in Athene leverde 2,4 procent in. De Griekse beurs raakte in de afgelopen twee handelsdagen al ruim 10 procent aan waarde kwijt.

Altice

Grootste daler in de AEX was het Franse kabelbedrijf Altice met een verlies van bijna 4 procent. Philips daalde 1,3 procent, ondanks een grote deal met de Amerikaanse zorgaanbieder Westchester Medical Center Health Network (WMCHealth).

In de MidKap sloot Air France-KLM de rij met een min van ruim 4 procent. Air France, het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie, schrapt verschillende vluchten om kosten te besparen. Deze maatregelen moeten samen met andere initiatieven een besparing opleveren van 80 miljoen euro.

Henkel

De Duitse maker van verzorgingsproducten Henkel verloor in Frankfurt 3 procent, na berichten dat de Amerikaanse cosmeticagroep Coty op het punt staat om een aantal activiteiten van Procter & Gamble (P&G) over te nemen. Henkel zou naar verluidt ook interesse hebben in de onderdelen van P&G.

Deutsche Bank zakte 1,6 procent. De voorzitter van de Italiaanse bank UniCredit (min 0,9 procent) stelde in een interview met het Duitse Handelsblatt geen interesse te hebben in een overname van Postbank, een onderdeel van de grootste bank van Duitsland.

De euro noteerde op 1,1257 dollar, tegen 1,1249 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 59,75 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 63,78 dollar per vat.