Nieuws Actueel

Beurzen in greep van Griekenland

Van onze redactie 21 juni 2015

Image 5018790

Maandag aan het begin van de middag komen eerst de ministers van financiën van de eurozone bijeen. Aan het begin van de avond volgt een ingelaste Eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van eurolanden. Beleggers zullen waarschijnlijk de hele dag elk signaal proberen te vangen over de stand van zaken.

In Amsterdam is de beursagenda nagenoeg leeg. Maandag beginnen de graadmeters met hun nieuwe indexsamenstelling. Zo promoveert GrandVision naar de Midkap, terwijl Brunel zakt naar de zogenoemde AScX-index. In die laatstgenoemde lijst wordt ook Lucas Bols opgenomen en verdwijnt Batenburg, die lokaal genoteerd wordt. Hoofdindex AEX blijft onveranderd.

Bols Jenever- en likeurproducent Bols opent overigens woensdag nog de boeken, met de jaarcijfers 2014/2015. In het buitenland staan biotechbedrijf en zadenhandelaar Monsanto en sportkledingfabrikant Nike als wat bekendere namen klaar met respectievelijk derdekwartaal- en vierdekwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak staat er veel meer op het programma. Zo komt er komende week onder meer een reeks inkoopmanagersindexen, de Duitse vertrouwensinex van Ifo en in Nederland definitieve CBS-cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal naar buiten.

Griekenland Vrijdag wisten de Europese markten de aanhoudende zorgen over Griekenland nog even opzij te zetten. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,5 procent hoger op 475,43 punten. De MidKap kreeg er 0,4 procent bij en eindigde op 711,06 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs gingen tot 0,3 procent omhoog. De DAX in Frankfurt ging 0,5 procent lager de handel uit.

Wall Street deed wat later een klein stapje terug, na twee dagen van lichte koersstijgingen. De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, eindigde 0,6 procent lager op 18.014,28 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 0,6 procent tot 2109,71 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omlaag tot exact 5117 punten.