Nieuws Actueel

Beurzen in mineur door Griekse zorgen

Lotte Grimberg 2 juni 2015

Image 4967537

,,De focus ligt nog altijd op Griekenland en men begint een beetje nerveus te worden. Zolang er geen akkoord is zullen de beurzen waarschijnlijk verder omlaag gaan. Op de Amsterdamse beurs staat Altice onder druk. De kabelaar gaat eigen aandelen inkopen, terwijl het bedrijf een hoge schuld en weinig eigen vermogen heeft", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent lager op 487,62 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 751,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

Consumentenprijzen

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat de consumentenprijzen in het eurogebied in mei met 0,3 procent zijn gestegen. Economen rekenden in doorsnee op een toename van 0,2 procent.

Altice behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van 1,9 procent. De aandeelhouders van het Franse kabelbedrijf stemden maandag in met een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Staalmaker ArcelorMittal was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1 procent.

In de MidKap klom Fugro 1,8 procent. De bodemonderzoeker verkoopt een databibliotheek met seismische gegevens aan het Noorse bedrijf Spectrum voor ongeveer 100 miljoen euro. Bij de kleinere bedrijven won Ballast Nedam 5,6 procent. Het bouwbedrijf is dicht bij een opdracht van 50 miljoen euro rond de herontwikkeling van De Knoop Utrecht.

Euro

In Londen daalde HSBC 0,7 procent. De Britse bank gaat volgens nieuwszender Sky duizenden banen schrappen. Topman Stuart Gulliver zal op 9 juni de nieuwe strategie voor de grootste bank van Europa bespreken.

De euro noteerde op 1,0983 dollar, tegen 1,0905 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 60,92 dollar. De prijs van Brent steeg 1 procent tot 65,53 dollar per vat.