Nieuws Actueel

Beurzen in mineur na groeicijfers

Van onze redactie 14 november 2014

,,SBM zit weer in de hoek waar de klappen vallen. Het was al bekend dat het onderzoek in Brazilië nog niet is afgerond, maar beleggers schrikken er toch weer van. Voor de rest valt er weinig vuurwerk te verwachten en hobbelen we rustig het weekeinde in", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 410,85 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 607,67 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden 0,1 procent lager tot 0,2 procent hoger.

SBM Offshore

De economie van het eurogebied is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid. De Franse economie kende met een vooruitgang van 0,3 procent de sterkste groei in meer dan een jaar tijd. De Duitse economie vermeed een recessie met een plusje van 0,1 procent en de Nederlandse economie groeide met 0,2 procent.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore stond onderaan de AEX met een min van 5,5 procent. Beleggers vrezen dat SBM bij een eventuele schikking in de Braziliaanse omkoopzaak meer moet betalen dan de 240 miljoen dollar die het bedrijf onlangs met het OM overeenkwam.

Boskalis

Baggeraar Boskalis klom 0,6 procent na een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar. Vastgoedinvesteerder NSI schroefde ook zijn verwachting voor dit jaar op en werd beloond met een koerswinst van 1,5 procent.

In Parijs won Airbus 2,6 procent. De kwartaalresultaten van het luchtvaart- en defensieconcern vielen beter uit dan analisten hadden voorzien. Het Franse bouw- en telecombedrijf Bouygues dikte ruim 3 procent aan na een aanscherping van de omzetgroei in 2014.

De euro stond op 1,2462 dollar, tegen 1,2472 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 74,34 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 78,43 dollar per vat.