Nieuws Actueel

Beurzen in waakstand

Rik Nizet 27 oktober 2015

Beurs koers graadmeters middelgroot

De Europese beursgraadmeters kwamen dinsdagochtend amper van hun plaats. Beleggers namen geen grote posities meer in voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) op woensdag. Ook werd uitgekeken naar de cijfers van iPhone-maker Apple, die na de slotbel op Wall Street worden vrijgegeven.

"Het is een kalme handelsdag. Ook op de obligatiemarkt en op valutagebied gebeurt er weinig. Iedereen wacht op de Fed en op Apple. Wellicht dat de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en het consumentenvertrouwen, die later op de dag naar buiten komen, nog voor wat beweging kunnen zorgen", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx.

Beursplein 5De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel onveranderd op 462,76 punten. De MidKap daalde 0,1 procent naar 695,44 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,3 procent in.

AlticeAltice was koploper in de AEX met een winst van bijna 5 procent. Het kabelbedrijf krijgt hulp van BC Partners en Canada Pension Plan Investment Board bij de overname van Cablevision. Beide partijen nemen een flink belang in het Amerikaanse bedrijf. Grootste daler was staalfabrikant ArcelorMittal met een verlies van ruim 3 procent.

KPNKPN won 0,7 procent. Het telecomconcern wist in het afgelopen kwartaal weer winst te boeken na een verlies in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet nam af door dalende opbrengsten op de zakelijke markt.

BASFIn Frankfurt zakte BASF meer dan 4 procent. Het Duitse chemieconcern is somberder geworden over de winst en omzet van dit jaar. Novartis daalde ruim 1 procent in Zürich. De Zwitserse medicijnfabrikant presteerde in het derde kwartaal slechter dan verwacht.

In Londen won BP 1,1 procent. Het Britse olie- en gasconcern zag de kwartaalwinst fors dalen onder druk van de lage olieprijzen. De concurrent van Shell (min 1,4 procent) deed het wel beter dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,1054 dollar waard, tegen 1,1060 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent naar 43,42 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en werd verhandeld voor 47,28 dollar per vat.