Nieuws Actueel

Beurzen kijken optimistisch uit naar Fed

Van onze redactie 28 oktober 2015

Image 5382924

De Amsterdamse AEX-index sloot met een winst van 1 procent op 463,21 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 693,67 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,9 tot 1,3 procent.

Heineken voerde de AEX aan met een winst van 4 procent. De bierbrouwer deed het vorig kwartaal volgens analisten veel beter dan verwacht. Heineken verkocht meer bier dan een jaar eerder en boekte een stevige omzetgroei. Vooral in West-Europa, Amerika en Azië werden goede zaken gedaan.

Altice

Het internationaal actieve kabelbedrijf Altice bungelde met een verlies van bijna 10 procent onderaan de hoofdindex. Altice zag de omzet vorig kwartaal dalen en verlaagde zijn verwachtingen voor de brutowinst die dit jaar uit internationale activiteiten kan worden gehaald.

Andere grote winnaars in de AEX waren de industriële fondsen ArcelorMittal (plus 3,7 procent) en Aalberts Industries (plus 2,2 procent). De MidKap werd aangevoerd door Fugro, SBM Offshore en Air France-KLM, die circa 3 procent wonnen.

Onder de kleine bedrijven ging Macintosh weer hard onderuit. Het winkelbedrijf heeft zijn Britse activiteiten met een boekverlies van 53 miljoen euro verkocht, en werd door beleggers 13 procent achteruit gezet. Een aandeel Macintosh kost nu nog maar 70 eurocent.

Euro

Volkswagen steeg in Frankfurt 4 procent. De door het dieselschandaal getroffen Duitse automaker leed in het afgelopen kwartaal voor het eerst in vijftien jaar een verlies. Volgens handelaren was het miljardenverlies echter minder erg dan gevreesd. Telecomconcern BT won in Londen 3,7 procent na toestemming van de Britse toezichthouder om branchegenoot EE over te nemen.

De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,1040 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg bijna 6 procent tot 45,70 dollar. Brentolie werd circa 5 procent duurder, op 48,96 dollar per vat. Die sterke stijging volgde op berichten over krimpende brandstofvoorraden in de VS.