Nieuws Actueel

Beurzen klimmen na akkoord Oekraïne

Lotte Grimberg 12 februari 2015

De Europese aandelenbeurzen schoten donderdagochtend omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op het akkoord over een bestand in Oekraïne. Ook boden beter dan verwachte bedrijfsresultaten van een aantal toonaangevende Europese bedrijven steun aan de handel.

Wapenstilstand"Het belangrijkste nieuws is de wapenstilstand in Oekraïne. Dat zorgt weer even voor wat rust en helpt de beurzen verder vooruit. Nu nog een deal met Griekenland en dan kunnen we helemaal opgelucht ademhalen", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

BeurspleinDe AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 461,43 punten. De hoofdindex van Beursplein 5 bereikte daarmee het hoogste niveau sinds midden 2008. De MidKap steeg 1,1 procent tot 683,82 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 1,3 procent hoger. De beurs in Moskou ging 2,3 procent omhoog.

Staakt-het-vurenDe presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het donderdagochtend in Minsk eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Het bestand gaat in de nacht van zaterdag op zondag klokslag middernacht (plaatselijke tijd) in.

Grootste stijgerGrootste stijgers in de AEX waren baggeraar Boskalis en koeriersbedrijf TNT met winsten van rond de 4 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal, die vrijdag met resultaten komt, klom 3,6 procent. Verfconcern AkzoNobel, dat donderdag zijn boeken opende, steeg 1,5 procent.

UitblinkerTomTom was de absolute uitblinker in de MidKap. Het bedrijf steeg meer dan 14 procent in beurswaarde. De navigatiespecialist zag de omzet in 2014 iets afnemen, maar gaat voor dit jaar weer uit van groei. Dat zou de eerste groei op jaarbasis betekenen sinds 2010.

WinstCredit Suisse klom bijna 8 procent in Zürich, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de op een na grootste bank van Zwitserland. In Frankfurt maakte Zalando een koerssprong van ruim 14 procent. Het Duitse webwinkelbedrijf heeft voor het eerst een jaar met winst afgesloten.

De euro stond op 1,1339 dollar, tegen 1,1305 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent duurder op 50,13 dollar. Brentolie kostte ruim 2 procent meer op 55,85 dollar per vat.