Nieuws Actueel

Beurzen klimmen op drukke cijferdag

Van onze redactie 30 juli 2015

Image 5119904

,,Er zit volop beweging in de beurskoersen. Shell doet het goed vanwege de handhaving van het dividendbeleid en Randstad laat een verrassende beweging zien van een plus naar een min. Het aandeel van de uitzender is ook wel duur aan het worden op het huidige niveau", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments. Volgens de marktkenner wordt verder nog uitgekeken naar het groeicijfer van de Amerikaanse economie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 492,84 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 725,20 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 0,5 procent bij.

Shell

Shell was koploper in de AEX met een winst van 3,8 procent. De Brits-Nederlandse olieproducent heeft veel last van de lage olieprijzen en gaat dit jaar 6500 banen schrappen. Ook zet Shell het mes in de investeringen. Uitzendconcern Randstad, dat ook met cijfers kwam, verloor 3 procent.

Beleggers waren niet tevreden over de resultaten van Aperam. De staalproducent stond onderaan de MidKap met een min van meer dan 10 procent. Imtech kreeg opnieuw rake klappen en zakte 8 procent. De geplaagde technisch dienstverlener zag deze week al zo'n 27 procent aan beurswaarde verdampen.

Delhaize

In Brussel vielen de kwartaalcijfers van Delhaize in de smaak. Het Belgische supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold (plus 2,2 procent), dikte 2,5 procent aan. Anheuser-Busch InBev zakte ruim 4 procent, na teleurstellende resultaten van 's werelds grootste bierbrouwer. Concurrent Heineken verloor 0,5 procent.

Nokia steeg in Helsinki 7,5 procent. De op twee na grootste producent van netwerkapparatuur ter wereld boekte meer winst dan verwacht.

De euro was 1,0974 dollar waard, tegen 1,1029 dollar bij het slot in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 48,82 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,6 procent tot 53,70 dollar per vat.