Nieuws Actueel

Beurzen koersen af op flinke weekwinst

Van onze redactie 9 oktober 2015

Image 5320092

,,De stemming op de beurzen is volledig gedraaid ten opzichte van vorige week. Alles wat in de afgelopen tijd flink werd afgestraft is in één week tijd weer bijgetrokken. Vooral de grondstofbedrijven doen het goed. De olieproducenten blijven daarmee vergeleken wat achter en zouden wel wat meer mogen doen gezien de opleving van de olieprijs", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 444,46 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 663,28 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,2 procent. De hoofdgraadmeters in Amsterdam, Parijs en Frankfurt stevenen af op weekwinsten van meer dan 5 procent.

Fagron

Fagron won 7 procent in de MidKap. De toeleverancier aan apotheken heeft een aantal bieders uitgenodigd voor een boekenonderzoek met het oog op een eventueel bindend bod op de onderneming. Fagron liet vorige week al weten verkennende gesprekken te voeren. Rabobank verhoogde het advies voor het aandeel.

In de AEX ging staalproducent ArcelorMittal aan kop met een winst van 8 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. Bij de kleinere bedrijven klom Lucas Bols 3,5 procent. Drankenproducent Nolet Holding heeft het belang in zijn concurrent fors uitgebreid. Volgens Nolet wil dat evenwel niet zeggen dat een bod op Lucas Bols op komst is.

Glencore

Glencore won bijna 7 procent in Londen. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat zijn zinkproductie verlagen vanwege de zwakkere Chinese vraag. Het concern sluit mijnen in Australië, Zuid-Amerika en Kazachstan, waardoor zo'n 1600 banen verloren gaan.

De euro was 1,1323 dollar waard, tegen 1,1279 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent op 50,13 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer en werd verhandeld voor 53,40 dollar per vat.

ANP Archiefbeeld