Nieuws Actueel

Beurzen krabbelen op

Van onze redactie 10 december 2014

,,We krabbelen weer wat op, maar daar is ook alles mee gezegd. De onrust rond de politieke toekomst in Griekenland zorgt voor onzekerheid en daar houden beleggers niet van. Voor de rest is er weinig macro-economisch nieuws en zitten de oliegerelateerde bedrijven opnieuw in de hoek waar de klappen vallen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 419,57 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 632,41 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,2 tot 0,8 procent bij.

Fugro Grootste stijger in de AEX was baggeraar Boskalis met een winst van 2,2 procent. Bodemonderzoeker Fugro, die veel oliebedrijven als klant heeft, bleef last houden van de dalende olieprijs en sloot de rij met een verlies van ruim 6 procent. Olieconcern Shell zakte 0,9 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

KPN zakte 0,4 procent. Het telecomconcern schrapt circa 580 arbeidsplaatsen bij zijn onderdeel dat de zakelijke markt bedient. Volgens KPN is de zakelijke markt als geheel gekrompen en staat de omzet van het bedrijf in dit segment onder druk. Het concern neemt daarentegen 200 monteurs aan bij zijn consumententak.

BinckBank In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een plus van ruim 2 procent. BinckBank stond onderaan met een min van meer dan 4 procent. De onlinebroker overweegt juridische stappen te nemen tegen concurrent DeGiro vanwege ,,misleidende'' berichten over het handelsplatform van Binck.

In Frankfurt steeg TUI AG 0,3 procent. De Duitse reisorganisatie, die gaat fuseren met het Britse TUI Travel, bracht voor de laatste keer als op zichzelf staand bedrijf de resultaten naar buiten.

De euro noteerde op 1,2388 dollar, tegen 1,2410 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 62,56 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 65,75 dollar per vat.