Nieuws Actueel

Beurzen lager in afwachtende handel

Van onze redactie 22 mei 2015

Image 4941283

,,Er is weing beweging op de beurzen. Veel marktpartijen maken zich op voor een lang pinksterweekend. De Euronext-beurzen zijn aanstaande maandag wel open, maar er zal weinig handel plaatsvinden. In Amsterdam handhaaft de AEX-index zich boven de 500 punten, maar een verdere uitbraak lijkt er voorlopig niet in te zitten", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 501,04 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 756,20 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,4 procent.

Schuldendeal

De Europese Centrale Bank (ECB) hield vrijdag een forum in de Portugese stad Sintra. ECB-president Mario Draghi liet in een toespraak weten dat de economische groei in de eurozone onder het niveau van voor de crisis blijft en riep op tot meer hervormingen. Fed-voorzitter Janet Yellen bespreekt later op de dag in de Verenigde Staten de vooruitzichten van de Amerikaanse economie.

De markt wacht ook nog altijd op een Griekse schuldendeal. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet de Griekse regering nog veel werk verzetten voordat er een akkoord over verdere noodsteun kan worden bereikt.

Euro

Grootste stijger in de AEX was telecomconcern KPN met een winst van 0,8 procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan met een verlies van 0,9 procent. Het aandeel Aegon (plus 0,1 procent) noteerde vrijdag ex-dividend.

In Zürich zakte Richemont meer dan 1 procent, na tegenvallende omzetcijfers van de Zwitserse verkoper van luxegoederen. Vooral in Hongkong en Macau bleven de marktomstandigheden moeilijk. De handel in het beursgenoteerde beleggersplatform Plus500 werd in Londen stilgelegd na een harde koersval, het bedrijf is nog van plan met een verklaring naar buiten te komen.

De euro was 1,1169 dollar waard, tegen 1,1130 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent naar 60,39 dollar. Brent daalde met 0,6 procent tot 66,12 dollar.