Nieuws Actueel

Beurzen lager in afwachting eurogroep

Van onze redactie 18 juni 2015

Image 5011377

,,Zolang er geen beslissing over Griekenland is genomen blijft het pappen en nat houden op de beurzen. De Grieken moeten eind deze maand weer een aflossingsverplichting voldoen en tot die tijd zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren. Beleggers houden echter niet van die onzekerheid, en dat zie je terug in de koersen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent lager op 465,57 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 699,17 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 1,4 procent achteruit.

Merkel

De ministers van Financiën van de eurolanden, verenigd in de eurogroep, komen donderdag om 15.00 uur bijeen in Luxemburg. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht echter dat het overleg geen resultaat zal opleveren. Bondskanselier Angela Merkel lieten weten dat de inspanningen van Duitsland erop gericht zijn om Griekenland binnen de euro te houden, maar dat Athene wel de afgesproken hervormingen moet doorvoeren.

Grootste daler in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van ruim 2 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal was de enige stijger met een plus van 0,1 procent.

Euro

Nokia daalde 2 procent in Helsinki. Het Finse technologiebedrijf wil zijn kaartendivisie HERE het liefst verkopen aan de Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler, maar die zouden niet direct bereid zijn de prijs van zo'n 4 miljard dollar op tafel te leggen. Geïnteresseerden moeten uiterlijk deze week een bod indienen voor de concurrent van TomTom (min 0,9 procent).

De euro was 1,1392 dollar waard, tegen 1,1249 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 60,58 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer en werd verhandeld op 64,72 dollar per vat.