Nieuws Actueel

'Beurzen lager na Griekse verkiezingsuitslag'

Van onze redactie 26 januari 2015

,,De openingsindicatoren wijzen momenteel voor de AEX op een daling van zo'n 6 punten. Ook in de rest van Europa lijken we flink lager van start te gaan. Door de overwinning van Syriza in Griekenland is een vertrek van het land uit de eurozone een stapje dichterbij gekomen. Of het echt gaat gebeuren is nog maar de vraag, maar het zorgt in ieder geval voor onzekerheid op de beurs'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Griekenland heeft zich zondag uitgesproken tegen het strenge bezuinigingsbeleid. De links-radicale partij Syriza werd de grootste tijdens de verkiezingen, maar haalde nipt geen absolute meerderheid in het Griekse parlement. Dat Syriza heeft gewonnen is een schrikbeeld voor de EU, omdat de partijen alle afspraken over bezuinigingen op de helling wil zetten.

Verenigde Staten

Later in de week verschuift de aandacht van de markt naar de Verenigde Staten. De Federal Reserve (Fed) zal op woensdag de uitkomsten van de beleidsvergadering bekendmaken en op vrijdag volgt het groeicijfer van de Amerikaanse economie. Ook staan er veel kwartaalcijfers van grote Amerikaanse ondernemingen op het programma. In Amsterdam brengen deze week onder meer Philips en Shell de resultaten naar buiten.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,3 procent lager. Beleggers grepen een duurdere Japanse yen aan om wat winst te nemen onder de sterk gestegen Japanse exportbedrijven.

Gemengd beeld

De aandelenbeurzen op Wall Street lieten vrijdag aan het slot een gemengd beeld zien. De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 17.672,60 punten. De S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2051,82 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 4757,88 punten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde eerder op de dag 1,5 procent hoger op 454,56 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 662,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 2,1 procent vooruit. Londen liet een winst van 0,5 procent zien.

De euro ging verder omlaag na de Griekse verkiezingsuitslag en was maandag voorbeurs 1,1196 dollar waard, tegen 1,1283 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper op 44,91 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 48,16 dollar per vat.