Nieuws Actueel

Beurzen lager na uitblijven rentestap

Van onze redactie 18 september 2015

Image 5252307

,,Het is een sombere beursdag. Na de enorme commotie over het wel of niet verhogen van de rente in de VS maken beleggers zich vooral zorgen over de groeivooruitzichten van de economie. De grootste tegenvaller in het Fed-besluit zat dan ook in de verlaging van de groeiverwachtingen voor 2016", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,5 procent lager op 430,98 punten. De MidKap daalde 0,8 procent naar 638,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,9 procent in.

MidKap

Grootste daler in de AEX was kabelbedrijf Altice met een verlies van 5,8 procent. Aegon volgde met een verlies van 4,5 procent. De verzekeraar, die zeer actief is in de VS, zou hebben geprofiteerd van een verhoging van de Amerikaanse rente. Ook concurrent Delta Lloyd (min 3,5 procent) werd lager gezet. Telecomconcern KPN en vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco waren de enige stijgers met winsten van 0,2 procent.

In de MidKap stond de toeleverancier aan de chipindustrie Besi onderaan met een verlies van 3,8 procent. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties en bodemonderzoeker Fugro waren de enige stijgers met plussen van 1,2 en 0,8 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM zakte 0,6 procent. Ook de andere Europese luchtvaartmaatschappijen stonden onder druk na het oordeel van het Europese Hof dat passagiers ook bij een vertraging vanwege een technisch mankement aan een toestel aanspraak kunnen maken op een financiële vergoeding. In Londen verloor easyJet 1,2 procent en in Dublin daalde Ryanair 1,3 procent.

De euro zat in de lift na het rentebesluit in de VS. De eenheidsmunt was 1,1457 dollar waard, tegen 1,1305 dollar bij het Europese slot op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent in prijs tot 46,66 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder en kostte 49,35 dollar per vat.