Nieuws Actueel

Beurzen lager richting banenrapport VS

Van onze redactie 6 februari 2015

Beleggers deden het rustig aan voorafgaand aan het belangrijke Amerikaanse banenrapport, later op de dag. In Amsterdam ging GrandVision, het bedrijf achter optiekketens Pearle en Eye Wish, naar de beurs. TenCate werd afgestraft na publicatie van voorlopige jaarcijfers.

,,De AEX laat de laatste tijd weinig beweging zien. De Griekse schuldenkwestie houdt de markt enigszins in bedwang. Beleggers zoeken naar richting en wellicht dat het banencijfer uit de VS daarvoor kan zorgen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,4% lager op 453,68 punten. De MidKap zakte ook 0,4%, tot 677,69 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,2 tot 0,7%.

Boskalis Sterkste daler in de AEX was toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een verlies van meer dan 3%. Baggeraar Boskalis ging aan kop met een plus van 1,5%.

In de MidKap raakte TenCate ruim 7% aan beurswaarde kwijt en leed daarmee het grootste koersverlies sinds juli 2012. De producent van specialistische materialen verwacht over 2014 een verlies te lijden door een afschrijving op de boekwaarde van zijn onderdeel Advanced Armour.

Subsidies Op de lokale markt ging Tie Kinetix 15% onderuit. Het softwarebedrijf moet 705.000 euro aan subsidies terugbetalen aan Brussel en loopt de kans dat de rekening nog verder oploopt.

Optiekketen GrandVision kende een succesvol beursdebuut. Het aandeel klom 2,7% tot 20,54 euro. Investeerder HAL (min 1,6%) bracht het bedrijf voor 20 euro per aandeel naar de beurs.

Banen In Frankfurt zakte Siemens 1%. Het Duitse industrieconcern schrapt wereldwijd 7800 banen, waarvan 3300 in eigen land. De ontslagronde, waar al langer op werd gespeculeerd, moet Siemens helpen de kosten met zo'n 1 miljard euro te verlagen.

De euro was 1,1450 dollar waard, tegen 1,1427 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De olieprijzen gingen verder omhoog na de opleving van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,8% duurder op 52,40 dollar. Brentolie kostte 3,6% meer op 58,59 dollar per vat.