Nieuws Actueel

Beurzen laten Krim achter zich

Rik Nizet 17 maart 2014

Op de Europese aandelenbeurzen werden maandag eensgezind winsten geboekt. Beleggers gingen na de verliezen van vorige week op zoek naar koopjes. De mogelijke aansluiting van de Krim bij Rusland maakte weinig indruk en de markt lijkt ervan uit te gaan dat het conflict niet verder zal escaleren.

"We gaan over tot de orde van de dag. De laatste paar dagen zijn de beurzen door de onzekerheid rond de Krim behoorlijk achteruit gegaan. Het referendum is nu voorbij en we kunnen weer vooruitkijken. Ook maken de sancties die er mogelijk tegen Rusland komen weinig indruk. Op de Amsterdamse beurs wordt vooral uitgekeken naar de resultaten van Imtech, die morgen naar buiten komen'', aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

AEXDe AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 385,07 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 656,56 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,4 tot 0,6 procent. In Moskou won de beurs 2,6 procent.

AutonoomMaandag bleek dat zo'n 97 procent van de inwoners van de Krim wil dat het autonome schiereiland in Oekraïne onderdeel wordt van Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen de uitkomst van het referendum niet en staan klaar om de Russen sancties op te leggen.

INGKoplopers in de AEX waren bank en verzekeraar ING en beveiligingsbedrijf Gemalto met winsten van 2 procent. Philips won 1,4 procent. Het elektronicaconcern neemt voor ongeveer 170 miljoen euro een meerderheidsbelang in het Saudische verlichtingsbedrijf General Lighting Company. Bierbrouwer Heineken was de grootste daler met een min van 0,7 procent.

VodafoneIn Londen won Vodafone 1,7 procent. Het Britse telecomconcern neemt de Spaanse kabelexploitant ONO over voor 7,2 miljard euro. Met de transactie vervalt een voorgenomen beursgang van ONO.

RWERWE klom bijna 2 procent in Frankfurt. Het Duitse energiebedrijf verkoopt zijn olie- en gastak RWE Dea aan de LetterOne Groep, het investeringsvehikel van de Russische miljardair Michaïl Fridman. Met de verkoop is een bedrag van 5,1 miljard euro gemoeid.

De euro was 1,3895 dollar waard, tegen 1,3916 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 98,77 dollar per vat. Brentolie daalde 0,4 procent tot 107,73 dollar per vat.