Nieuws Actueel

Beurzen licht hoger na Chinees groeicijfer

Van onze redactie 19 oktober 2015

Image 5352372

,,De economische groei van China viel wat hoger uit dan voorzien, maar ligt onder de doelstelling van de Chinese overheid van 7 procent en dat zorgt voor speculatie op meer maatregelen om de economie aan te jagen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent hoger op 451,55 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 669,49 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. De FTSE-index in Londen bleef achter met een min van 0,2 procent.

AEX

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 6,9 procent. Dat is de laagste groei sinds begin 2009, maar beter dan de groei van 6,8 procent die economen hadden voorspeld. De Chinese overheid vergadert deze maand over het nieuwe vijfjarenplan en beleggers hopen dat Peking met meer steunmaatregelen komt.

Grootste stijger in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een winst van 4,4 procent. Staalproducent ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 0,5 procent.

In Parijs steeg Danone 2,4 procent. Het Franse moederbedrijf van merken als Activia, Evian en Danoontje zag de omzet in het derde kwartaal sterker groeien dan verwacht. De Duitse geldautomatenfabrikant Wincor Nixdorf steeg in Frankfurt 16 procent na een overnamebod door de Amerikaanse branchegenoot Diebold.

Euro

Metro kreeg er 3,4 procent bij. Het Duitse moederbedrijf van Makro, Media Markt en Saturn verwacht een goede kerstperiode te zullen beleven. Deutsche Bank klom ruim 3,5 procent. De grootste bank van Duitsland neemt haar organisatie op de schop en wil de zakenbankactiviteiten opsplitsen.

De euro was 1,1320 dollar waard, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 46,71 dollar. Brentolie zakte 1,5 procent in prijs en kostte 49,71 dollar per vat.