Nieuws Actueel

Beurzen met verliezen richting referendum

Van onze redactie 3 juli 2015

Image 5054428

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 474,14 punten en de MidKap verloor 0,4 procent op 703,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs boekten verliezen tot 0,7 procent.

De onduidelijkheid tussen Griekenland en zijn schuldeisers houdt de markten in zijn greep. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei dat een akkoord in het verschiet ligt met de andere eurolanden. Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is dat bericht ,,volstrekt onjuist''.

Tsipras

Premier Alexis Tsipras riep de Grieken andermaal op tegen de voorstellen van de schuldeisers te stemmen. Volgens meerdere peilingen houden de voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun elkaar vrijwel exact in evenwicht.

In de AEX was KPN de sterkste stijger met een winst van 0,5 procent. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een verlies van 1,8 procent.

ASMI

In de MidKap steeg ASMI 1,2 procent. Analisten stipten de toeleverancier aan de chipindustrie vrijdag aan als potentiële overnameprooi.

Beursbedrijf Euronext maakte cijfers bekend over het handelsvolume in de eerste helft van dit jaar. Volgens de uitbater van de beurzen in Lissabon, Amsterdam, Brussel en Parijs ging het om de beste zes maanden sinds de tweede helft van 2011. Het aandeel Euronext sloot 0,6 procent hoger.

Diensten

Marktonderzoeker Markit meldde dat de dienstensector in de eurozone in juni sterker is gegroeid dan een maand eerder. De detailhandelsverkopen in het eurogebied gingen in mei met 0,2 procent omhoog op maandbasis.

De euro was bij de slotbel 1,1097 dollar waard tegen 1,1100 dollar bij het Europese slot donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,5 procent tot 55,52 dollar. Brent ging 2,8 procent omlaag tot 60,32 dollar.