Nieuws Actueel

AEX even boven de 500 punten

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4817368

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index een kleine twee uur voor het einde van de handel 0,6 procent hoger op 499,12 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog tot 754,87 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tussen de 0,5 en 1,1 procent.

Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,2 procent. De laatste tijd is het bedrijf onderwerp van speculaties over een mogelijke overname door baggeraar Boskalis, dat een belang van 20 procent heeft. Boskalis zat ook opnieuw in de lift, het aandeel won 2,1 procent.

MidKap Elektronicaconcern Philips stond onderaan met een min van 1,5 procent. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen schreef die daling toe aan winstnemingen. Delta Lloyd was eveneens uit de gratie. De verzekeraar leverde bijna 1 procent aan beurswaarde in na een adviesverlaging door de Britse bank HSBC.

De sterkste stijger in de MidKap was technisch dienstverlener Imtech. Het aandeel, dat vaker grote sprongen omhoog en omlaag maakt, werd ruim 15 procent meer waard. Navigatiespecialist TomTom was de sterkste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 1,1 procent.

Euro In Parijs klom Lafarge 2,5 procent. De fusie tussen het Franse cementbedrijf en zijn Zwitserse branchegenoot Holcim (plus 0,9 procent) gaat met gewijzigde voorwaarden toch door. Eerder stond de deal op losse schroeven, omdat de bedrijven het niet eens konden worden over de ruilverhoudingen van aandelen in het nieuwe bedrijf.

De euro was vrijdagmiddag 1,0780 dollar waard, tegen 1,0632 dollar bij sluiting van de aandelenmarkten in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,6 procent naar 44,55 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder en kostte 55,18 dollar per vat.