Nieuws Actueel

Beurzen omhoog na kwakkelend begin

Van onze redactie 19 oktober 2015

Image 5351371

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 450,89 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 669,91 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 6,9 procent. Dat is de laagste groei sinds begin 2009, maar beter dan economen hadden voorspeld. Verder werd bekendgemaakt dat de Chinese winkelverkopen in september iets sterker zijn gestegen dan verwacht. De industriële productie in China nam daarentegen wat minder sterk toe dan voorzien.

Stijgers

Grootste stijgers in de AEX waren bierbrouwer Heineken en verzekeraar Delta Lloyd met plussen van 2,1 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 0,4 procent.

SBM Offshore steeg meer dan 1 procent in de MidKap. De dienstverlener aan de oliesector kondigde aan drie systemen, waarmee een drijvend platform aan de zeebodem wordt verankerd, te leveren aan het Franse Technip.

In Frankfurt won Deutsche Bank 2,8 procent. De grootste bank van Duitsland neemt zijn organisatie en de managementstructuur op de schop. Geldautomatenfabrikant Wincor Nixdorf steeg 21 procent na een overnamebod door de Amerikaanse maker van automatische telmachines Diebold. Metro dikte 3 procent aan. Het Duitse moederbedrijf van Makro, Media Markt en Saturn verwacht een goede kerstperiode te zullen beleven.

Euro

Danone klom in Parijs 2,7 procent. Het Franse moederbedrijf van merken als Activia, Evian en Danoontje zag de omzet in het derde kwartaal sterker groeien dan verwacht.

De euro was 1,1343 dollar waard, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 47,03 dollar. Brentolie zakte ook 0,5 procent in prijs en kostte 50,19 dollar per vat.