Nieuws Actueel

Beurzen omlaag aan einde handelsmaand

Van onze redactie 30 oktober 2015

Image 5389450

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 458,84 punten. De hoofdindex stevent desondanks af op een maandwinst van circa 9 procent. De MidKap klom 0,1 procent tot 629,94 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent, maar koerst daarmee toch af op de beste beursmaand sinds 2009.

Op Wall Street lieten de beurzen een uur na opening een wisselend beeld zien. Er kwam een enigszins tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen naar buiten. Het vertrouwen bleek in oktober wat minder sterk te zijn gestegen dan eerder gedacht, aldus de Universiteit van Michigan.

MidKap

USG People prijkte bovenaan de MidKap met een winst van 6,3 procent. Het uitzendbedrijf voerde zijn kwartaalresultaten opnieuw op en verwacht dat de positieve trend aanhoudt. Fugro won ruim 1 procent. De bodemonderzoeker schrapt vanwege de verslechterde marktomstandigheden vijfhonderd banen. Voedingsbedrijf Corbion, dat ook met cijfers kwam, zakte 1,1 procent.

Sterkste stijger in de AEX was KPN met een winst van 0,8 procent. Kabelbedrijf Altice stond onderaan met een min van 2 procent.

Euro

In Brussel klom AB InBev 0,7 procent. De biergigant bracht in het afgelopen kwartaal net als concurrent Heineken meer en ook duurder bier aan de man.

BNP Paribas steeg 1,5 procent in Parijs. De grootste bank van Frankrijk boekte meer winst dan analisten hadden verwacht. Vliegtuigbouwer Airbus en automaker Renault, presteerden ook beter dan voorzien, en werden beloond met koerswinsten van meer dan 4 procent.

De euro was 1,1053 dollar waard, tegen 1,0969 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 45,90 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 48,97 dollar per vat.