Nieuws Actueel

Beurzen onderuit na uitblijven Grieks plan

Van onze redactie 7 juli 2015

Image 5063604

In Amsterdam zakte de AEX-index 2,3 procent naar 456,64 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak bereikte daarmee het laagste niveau sinds medio februari en staat nu ruim 10 procent onder het hoogste punt van 2015. De MidKap leverde 1,9 procent in tot 683,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan eindigden 2 tot 3 procent in de min. De Londense FTSE verloor 1,6 procent.

Griekenland legde dinsdag geen nieuwe plannen op tafel bij de vergadering van de eurogroep. Daarmee lijkt er nog altijd weinig kans op vooruitgang in het Griekse drama. Voor de vergadering benadrukten de euro-ministers nog dat de Grieken aan zet zijn en met geloofwaardige plannen moeten komen.

Obligatiemarkt

De onzekerheid joeg beleggers dinsdag naar de obligatiemarkt. Daar daalden echter niet alleen de rentes op traditioneel veilig geachte Duitse en Nederlandse staatsleningen stevig, maar gingen ook de rendementen op Spaanse en Italiaanse leningen omlaag. Dat geeft aan dat ook de vraag naar die obligaties toenam.

In de AEX eindigden alle 25 fondsen in het rood. Net als maandag was staalconcern ArcelorMittal de sterkste daler, met een min van 6,4 procent. Altice leverde 6 procent in, OCI verloor 4,7 procent. ASML en AkzoNobel werden circa 3,5 procent minder waard.

Euro

Ook financiële bedrijven leverden flink in. ING zag 3,3 procent van zijn beurswaarde verdampen. Verzekeraars NN, Delta Lloyd en Aegon eindigden 1,7 tot 2,4 procent in de min.

De waarde van de euro zakte naar 1,0950 dollar, tegen 1,1075 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met 1,5 procent omlaag naar 51,68 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 56,12 dollar per vat.