Nieuws Actueel

Beurzen op winst richting Fed-besluit

Van onze redactie 28 oktober 2015

Image 5381061

,,De handel begon een beetje flauw, maar dankzij Heineken zit er wat fantasie in de markt. Ook Volkswagen wordt ondanks een groter dan verwacht verlies toch aangekocht. Verder is het uitkijken naar het Fed-besluit. Men hoopt uit de toelichting van de centrale bank meer duidelijkheid te krijgen waar het met de rente in de VS naartoe gaat", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 461,12 punten. De MidKap klom 0,4 procent naar 690,39 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

VW

Heineken ging aan kop in de AEX met een winst van ruim 4 procent. De bierbrouwer wist in het afgelopen kwartaal meer bier te verkopen. Met name duurdere biertjes gingen er beter in bij Europese en Amerikaanse consumenten. Het Franse kabelbedrijf Altice zakte 8 procent na publicatie van de kwartaalcijfers en was de sterkste daler in de hoofdindex.

Volkswagen steeg in Frankfurt meer dan 3 procent. De door het dieselschandaal getroffen Duitse automaker leed in het afgelopen kwartaal voor het eerst in vijftien jaar een verlies. Volgens handelaren was het miljardenverlies echter minder erg dan gevreesd. Telecomconcern BT won in Londen 2,8 procent na toestemming van de Britse toezichthouder om branchegenoot EE over te nemen.

Euro

In Parijs won STMicroelectronics 1,5 procent. De chipfabrikant overweegt naar verluidt een bod op zijn Amerikaanse branchegenoot Fairchild Semiconductor. Statoil zakte in Oslo ruim 2 procent. Het grootste oliebedrijf van Noorwegen leed flink onder de lage olieprijs en zag het kwartaalresultaat kelderen.

De euro was 1,1065 dollar waard, tegen 1,1040 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 43,29 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 46,86 dollar per vat.