Nieuws Actueel

Beurzen opnieuw omlaag

Rik Nizet 16 september 2014

De Europese effectenmarkten gingen dinsdagochtend opnieuw omlaag. Beleggers namen geen risico’s meer in afwachting van de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve, die dinsdag begint.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent lager op 416,73 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 609,05 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

SBM Offshore behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 0,6 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft met Noble Energy een contract getekend over de productie van olie in de Golf van Mexico. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar en een waarde van 400 miljoen dollar.

Delta Lloyd verloor 0,1 procent. De verzekeraar heeft Hans van der Noordaa voorgedragen om per 1 januari 2015 aan de slag te gaan als bestuursvoorzitter. Van der Noordaa is nu topman van ING Retail Banking Benelux.

In de MidKap zakte Air France-KLM ruim 3 procent. Air France heeft nog geen oplossing in zicht in het conflict met zijn pilotenkorps. Een flink deel van de piloten van de Franse luchtvaartmaatschappij is sinds maandag in staking. Volgens topman Frédéric Gagey wordt de kans dat Air France dit jaar operationeel quitte draait steeds kleiner door de staking.

Lufthansa daalde 0,6 procent in Frankfurt. De staking van de piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij op dinsdag is afgeblazen. Volgens de vakbond is Lufthansa met een nieuw voorstel gekomen.

In Madrid klom Jazztel 6 procent. Het Franse telecomconcern Orange (min 0,9 procent) heeft een bod van 3,4 miljard euro uitgebracht op de Spaanse breedbandprovider. Jazztel heeft een marktwaarde van circa 3,1 miljard euro. Begin dit jaar werd al gemeld dat Orange geïnteresseerd zou zijn in Jazztel.

De euro stond dinsdagochtend op 1,2938 dollar, tegen 1,2948 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 92,65 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,4 procent tot 97,49 dollar per vat.