Nieuws Actueel

Beurzen overwegend in de plus

Van onze redactie 17 augustus 2015

Image 5161118

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 474,64 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 683,03 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. De FTSE-index in Londen bleef achter met een min van 0,1 procent.

De hoofdindex in Athene steeg 0,9 procent. De eurogroep stemde vrijdag in met het nieuwe steunprogramma voor Griekenland. Een aantal parlementen, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag, moet nog goedkeuring geven aan het leningenprogramma.

ASML

Sterkste klimmer in de AEX was chipmachinemaker ASML met een winst van 0,9 procent. Kabelbedrijf Altice stond onderaan met een verlies van 1,2 procent. In de MidKap ging vastgoedinvesteerder NSI aan kop met een plus van 1,8 procent. Hekkensluiter was apothekersbedrijf Fagron met een min van 6,1 procent.

De handel in het aandeel Imtech werd opgeschort in afwachting van een persbericht. Een bonte stoet investeerders, ondernemers en voormalige concurrenten heeft volgens Het Financieele Dagblad interesse in onderdelen van het failliete Imtech.

In Stockholm won Hennes & Mauritz (H&M) ruim 1 procent. De op één na grootste kledingverkoper ter wereld zag de omzet in juli sterker stijgen dan analisten hadden verwacht.

Euro

Alstom dikte in Parijs 7 procent aan. Brussel zal naar verwachting akkoord gaan met de overname van de energieactiviteiten van het Franse industrieconcern door het Amerikaanse General Electric. Vliegtuigbouwer Airbus klom 1,2 procent na een definitieve miljardenorder van de Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo.

De euro was 1,1106 dollar waard, tegen 1,1111 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent naar 41,90 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 48,79 dollar per vat.