Nieuws Actueel

Beurzen positief na bankentest

Lotte Grimberg 27 oktober 2014

De Amsterdamse aandelenbeurs is maandagochtend met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in de plus. Beleggers reageerden positief op de uitkomsten van de stresstesten van de Europese banken. ING kwam zonder moeite door de test en steeg 1,7 procent op het Damrak.

De AEX-index noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 399,07 punten. De hoofdindex van Beursplein 5 stond eerder op de ochtend voor het eerst sinds 14 oktober weer even boven de 400 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 591,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

StresstestDe banken die ruimschoots slaagden voor de stresstest zaten in de lift. In Frankfurt won Commerzbank ruim 5 procent en Deutsche Bank dikte meer dan 2 procent aan. De Franse bank Société Générale klom 1,1 procent in Parijs. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte zondag bekend dat 25 van de 130 grootste Europese banken voor de stresstest zijn gezakt. Twaalf banken hadden de afgelopen tijd echter al maatregelen genomen.

BankenonderzoekDe Italiaanse financiële sector is de grote verliezer van het Europese bankenonderzoek. In totaal zakten in het Zuid-Europese land negen banken voor de stresstest. Banca Monte dei Paschi di Siena, de grote verliezer uit het bankenonderzoek, ging in Milaan ruim 15 procent onderuit. De op twee na grootste bank van Italië moet de komende maanden 2,1 miljard euro aan kapitaal zien op te halen om aan alle eisen van de centrale bank te kunnen voldoen.

PakketbezorgerIn de AEX stond TNT Express onderaan met een min van 7 procent. Een voorziening voor een mogelijke kartelboete in Frankrijk en herstructureringskosten hebben de pakketbezorger in het derde kwartaal in de rode cijfers gedrukt. Ook kampte TNT met dalende opbrengsten. Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste stijger met een plus van meer dan 3 procent na een adviesverhoging door SNS Securities.

De euro was 1,2693 dollar waard, tegen 1,2670 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse steeg 0,1 procent tot 81,08 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 85,99 dollar per vat.