Nieuws Actueel

Beurzen positief richting besluit ECB

Van onze redactie 21 januari 2015

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,7 procent op 441,09 punten. De MidKap zakte 0,1 procent naar 653,33 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,4 en 0,9 procent. De FTSE-index in Londen ging 1,6 procent vooruit.

De ECB overweegt volgens ingewijden tot en met eind volgend jaar maandelijks 50 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. De steun, waarover donderdag een besluit wordt genomen, zou hoofdzakelijk uit de aankoop van staatsobligaties bestaan en zou in maart starten. De totale omvang van het plan komt daarmee uit op 1100 miljard euro. Een eerder uitgelekt voorstel ter waarde van 500 miljard euro werd begin deze maand nog met teleurstelling ontvangen op de markten.

ASML

ASML hoorde met een plus van 2,6 procent bij de grote winnaars in de AEX. Het bedrijf uit Veldhoven boekte vorig jaar een recordomzet en zag de nettowinst met bijna 18 procent toenemen. ASML liet tevens weten voor 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen.

De AEX werd verder aangevoerd door bodemonderzoeker Fugro, maritiem dienstverlener SBM Offshore en olieconcern Shell, die 1,6 tot 3 procent wonnen. Beleggers reageerden mogelijk op de stijgende olieprijs. Brentolie werd 1,9 procent duurder en kostte 48,92 dollar per vat. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 2,8 procent, naar 47,77 dollar per vat.

ECB

De berichten over de ECB zorgden voor een korte opleving van de euro, naar een piek van 1,1680 dollar. Bij het slot van de beurshandel was de Europese munt echter weer teruggezakt tot 1,1595 dollar, tegen 1,1562 dollar een dag eerder.

In Londen won SABMiller 3 procent, hoewel de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer in het afgelopen kwartaal minder bier verkocht dan een jaar eerder. De daling is volgens het moederbedrijf van Grolsch vooral te wijten aan een lagere vraag naar bier in China.