Nieuws Actueel

Beurzen positief richting ECB-besluit

Van onze redactie 5 maart 2015

Image 4794105

Volgens Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments, hoopt de markt vooral dat ECB-president Mario Draghi meer details over het opkoopprogramma zal geven. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 486,78 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 725,64 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs koersten tot 0,5 procent hoger.

Grootste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 3,9 procent. Het Franse kabelbedrijf Altice volgde met een plus van 2,3 procent na goed ontvangen jaarcijfers. De resultaten van Gemalto vielen in minder goede aarde. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf stond onderaan met een min van meer dan 4 procent.

ASMI

In de MidKap sloot ASMI de rij met een verlies van ruim 3 procent. Volgens analisten vielen de kwartaalomzet en het resultaat van de toeleverancier aan de chipindustrie wat tegen. Technisch dienstverlener Imtech toonde enig herstel na de koersafstraffing in de afgelopen twee dagen en was de sterkste stijger met een winst van 4,2 procent.

Bij de kleinere bedrijven dikte Pharming 3,5 procent aan. Het biotechnologiebedrijf wist zijn nettoverlies vorig jaar stevig terug te dringen.

Carrefour

In Parijs steeg supermarktbedrijf Carrefour 2,5 procent na beter dan verwachte jaarcijfers. Zalando klom in Frankfurt 6 procent. De Duitse schoenen- en kledingverkoper, die vorig jaar naar de beurs ging, wist in 2014 voor het eerst winst te boeken.

De euro bewoog rond het laagste niveau sinds 2003 en was 1,1047 dollar waard, tegen 1,1072 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 52,28 dollar. De prijs van Brentolie steeg ook ruim 1 procent, tot 61,36 dollar per vat.