Nieuws Actueel

Beurzen positief richting het nieuwe jaar

Van onze redactie 31 december 2014

Een halfuur na de opening stond de AEX-index 0,3 procent in de plus op 422,84 punten. De MidKap steeg ook 0,3 procent, tot 633,28 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,3 en 0,5 procent.

Ballast Nedam was de grote uitblinker aan het Damrak met een koerswinst van 24 procent. De bouwer liet weten dat diverse partijen de mogelijkheden voor een fusie of overname onderzoeken en dat die opties serieus in beraad worden genomen. Ballast Nedam kampt met flinke verliezen door de moeilijke marktomstandigheden en tegenvallers bij grote projecten.

Fugro

In de AEX ging Fugro aan kop, met een plus van 1,6 procent. De bodemonderzoeker wist een akkoord te sluiten met kredietverstrekkers, waardoor de financiële eisen die aan het bedrijf worden gesteld tijdelijk wat worden versoepeld. Daarmee was er eindelijk sprake van wat goed nieuws voor beleggers, die dit jaar ruim 60 procent van de beurswaarde van Fugro zagen verdampen.

De MidKap werd aangevoerd door de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI, die ruim 2 procent won. Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis stond onderaan met een min van 0,6 procent. In de AEX sloot verzekeraar Delta Lloyd de rij met een verlies van 1,1 procent.

Olieprijs

De beurzen in Amsterdam en Parijs sluiten woensdag om 14.05 uur, in Londen wordt de handel om 13.30 uur (Nederlandse tijd) gestaakt. In Frankfurt wordt woensdag niet gehandeld. In New York wordt later op de dag nog een volledige handelssessie afgewerkt.

De olieprijs zakte verder. De prijs van een vat Brentolie daalde met 1,6 procent naar 56,99 dollar. Amerikaanse olie werd ruim 1 procent goedkoper en kostte 53,55 dollar per vat.

De euro werd voor 1,2160 dollar verhandeld, tegen 1,2170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.