Nieuws Actueel

Beurzen positief voor beslissend weekeinde

Van onze redactie 10 juli 2015

Image 5071824

Behalve optimisme over Griekenland gaf het herstel op de Chinese markten de beurshandel steun. In Amsterdam stond de AEX-hoofdindex kort na de opening op Wall Street 2,4 procent hoger op 481,28 punten. De MidKap steeg 1,7 procent naar 709,05 punten. De hoofdindices in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,1 procent.

Alle 25 hoofdfondsen in Amsterdam koersten hoger. ING was de sterkste stijger met een winst van 3,7 procent, gevolgd door bierbrouwer Heineken die er 3,5 procent bijkreeg. Verder waren er liefst twaalf fondsen met een winst van 2 tot 3 procent.

Flow Traders

TNT Express stond onderaan met een plusje van slechts 0,3 procent. Omdat het bezorgbedrijf op het punt staat van de beurs te worden gehaald door de Amerikaanse branchegenoot FedEx, zit er weinig beweging meer in de koers van het aandeel.

Beursintermediair Flow Traders profiteerde optimaal van het zonnige handelsklimaat op de dag van zijn eigen beursdebuut. Het aandeel van de 'market maker' boekte op de eerste handelsdag op het Damrak een winst van 13 procent ten opzichte van de introductiekoers van 32 euro.

Ryanair

In Dublin werd Ryanair 2,7 procent meer waard. De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat akkoord met het bod van branchegenoot IAG (plus 2,4 procent) op haar belang in Aer Lingus (plus 2,5 procent). In Londen won InterContinental Hotels Group 3 procent. Het bedrijf verkoopt voor bijna een miljard dollar een hotel in Hongkong.

De verdampte zorgen over een mogelijke Grexit waren ook zichtbaar op de obligatiemarkt. Zo kelderde de rente op tweejarige Griekse staatsleningen, wat aangeeft dat de vraag naar die obligaties sterk steeg. Ook de Italiaanse en Spaanse rente gingen stevig omlaag. Veilig geachte Duitse en Nederlandse leningen waren juist minder in trek.

De waarde van de euro liep op tot 1,1175 dollar, tegen 1,1025 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent naar 52,66 dollar. De Brentprijs was nagenoeg stabiel op 58,60 dollar per vat.