Nieuws Actueel

Overwegend hoger beeld op beurzen

Van onze redactie 15 september 2015

Image 5242445

,,De beurzen begonnen enthousiast, maar zagen de winst al snel afnemen nadat de markt in China verder wegzakte. De AEX komt na de afgelopen verliesbeurten ook gevaarlijk dicht bij het niveau van eind 2014. Beleggers beginnen wat nerveus te worden en er zijn nog twee lange dagen te gaan voor het Fed-besluit", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 426,37 punten. De MidKap daalde ook 0,4 procent, naar 628,78 punten. De beurs in Londen verloor 0,6 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd was. De DAX in Frankfurt zakte 0,2 procent.

Philips

Op macro-economisch vlak bleek het vertrouwen van Duitse beleggers in september te zijn gekelderd. De belangrijke ZEW-index daalde van 25 in augustus naar 12,1 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een kleinere afname, tot 18,3.

Philips won 0,5 procent in de AEX. Het elektronicaconcern liet tijdens een investeerdersdag in Londen weten op koers te liggen met zijn plan om de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle samen te voegen en de lichtdivisie te verzelfstandigen. Ook rekent Philips voor dit jaar nog altijd op een bescheiden omzetgroei.

In de MidKap was TomTom een positieve uitschieter met een plus van 3,5 procent. De navigatiedienstverlener maakte nieuwe deals bekend en liet weten dat de orders voor het automotive segment tot nu toe al meer dan 250 miljoen euro bedragen. TomTom rekende eerder op minimaal 200 miljoen euro aan orders voor dit jaar.

Euro

Thomas Cook klom in Londen 2 procent na overnamegeruchten. De Chinese aandeelhouder Fosun International zou naar verluidt een bod overwegen op het Britse reisbureau. In Stockholm daalde Hennes & Mauritz (H&M) 1,5 procent. De Zweedse modeketen boekte in augustus de zwakste omzetgroei in vier jaar door het zeer warme weer in veel landen.

De euro was 1,1315 dollar waard, tegen 1,1300 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 1 procent duurder op 44,42 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,8 procent tot 46,73 dollar per vat.