Nieuws Actueel

Beurzen reageren positief op rentestap VS

Van onze redactie 17 december 2015

Beursfedaandelenrente1065

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend met een stevige plus geopend. Ook de Europese effectenmarkten begonnen flink hoger in navolging van de koerswinsten in Azië en New York. Wereldwijd werd positief gereageerd op het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de rente voor het eerst sinds 2006 te verhogen. Op het Damrak stond Galapagos in de schijnwerpers na een grote samenwerkingsdeal.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de beurs 2,1 procent hoger op 442,95 punten. De MidKap klom 1,8 procent naar 691,43 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 2,2 procent bij.

Galapagos voerde met een plus van 13,6 procent de MidKap aan. Het Amerikaanse Gilead Sciences neemt een belang van 15 procent in de onderneming en gaat met het biotechnologiebedrijf samenwerken bij de wereldwijde ontwikkeling en verkoop van het reumamedicijn filgotinib. Galapagos krijgt daarvoor direct 725 miljoen dollar en kan verder tot 1,35 miljard dollar aan zogenoemde mijlpaalbetalingen ontvangen.